Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Platinametallene

Platinametallene er en samling på seks metaller som alle er kjemisk svært like. Platina, Iridium og Osmium er de tyngste metallene med høyest densitet. Platina veier nesten det dobbelte av sølv. Palladiun, Ruthenium og Rhodium er lettere og har en densitet som er nærmere sølv.

Teknisk data

Platina

Bakgrunn for navn: Platina (Spansk: Det lille sølvet)
Kjemisk symbolBilde, figur eller lignende som har en dypere mening.: PtForkortelse for platina på stemplede ting.
Smeltepunkt:1 768,3ºC
Tetthet: 21,45gr /cm3
Identifisert: Ca 3000 fvt
Bruksområde for gullsmeden: Smykker legert til 950/1000 Pt
Stemples: Pt

700 fvt, Egyptisk eske dekorert med
hieroglyfer i gull og platinalegering.

Palladium

Bakgrunn for navn: Palladium (Oppkalt etter den nyoppdagede asteroiden Pallas)
Kjemisk symbol: Pd
Smeltepunkt:1 554,9ºC
Tetthet: 12,02gr /cm3
Identifisert: I 1803 av kjemiker og fysiker William Hyde Wollaston
Bruksområde for gullsmeden: Som legeringsmetall til platinasmykker og hvittgullslegeringer med 15% og 20% Pd
Stemples: Pd

Rhodium

Bakgrunn for navn: Rhodium (Gresk rhodeos«rosenrød» siden flere rhodium-forbindelser er rødlige)
Kjemisk symbol: Rh
Smeltepunkt:1 964ºC
Tetthet: 12,45gr /cm3
Identifisert: I 1803 av kjemiker og fysiker William Hyde Wollaston rett etter at han identifiserte Palladium
Bruksområde for gullsmeden: som metall sjikt på hvittgullsmykker for å imitere platina og på sølvsmykker for gi det en mer slitesterk overflate.
Stemples: Stemples ikke da det brukes som en elektrolytt av gullsmeden.

Iridium

Bakgrunn for navn: Iridium (Gresk iris  «regnbue», på grunn av stoffets fargerike salter.
Kjemisk symbol: Ir
Smeltepunkt:2 446ºC
Tetthet: 22,56gr /cm3
Identifisert: i 1803 av den engelske kjemikeren Smithson Tennant
Bruksområde for gullsmeden: Som legeringsmetall til platinasmykker for å få opp hardheten i platinalegeringen
Stemples: Stemples ikke da det er et legeringsmetall for gullsmeden.

Ruthenium

Bakgrunn for navn: Ruthenia som er latin for Russland
Kjemisk symbol: Ru
Smeltepunkt:2 334 °C
Tetthet: 12,37gr/cm3
Identifisert:i 1844 av den russiske vitenskapsmannen Karl Karlovich Klaus
Bruksområde for gullsmeden: Som legeringsmetall til platinasmykker for å få opp hardheten i platinalegeringen og som metall sjikt for å få en grå-sort overflate som alternativ til oksidering
Stemples: Stemples ikke da det er et legeringsmetall en elektrolytt for gullsmeden.

Osmium

Bakgrunn for navn:osmium (Gresk osme – «lukt») på grunn av osmiumtetroksids ubehagelige lukt.
Kjemisk symbol: Os
Smeltepunkt:3 033 °C
Tetthet: 22,61gr/cm3
Identifisert:i 1803 av den engelske kjemikeren Smithson Tennant
Bruksområde for gullsmeden: Ingen bruksområde hos gullsmeden, men legeres sammen med andre platinametaller for å lage eksklusive pennesplitter. Osmium legeringer er ekstremt slitesterke.
Stemples: Brukes ikke i smykkesammenheng

Platina og gull objekt, La Tolita kulturen, Ecuador.
Platina og gull objekt,
La Tolita kulturen, Ecuador.

Platina i historien

Gjennom de spanske conquistadorene oppdaget Europa platinametallet i 1735. For spanjolene var metallet sett på som en irriterende urenhet i gullet og sølvet de utvant. Det ble til og med foreslått at platina var umodent gull og de tilgav det ikke noe verdi. Platinametallene var et mysterie frem til det 19.århundre og gjennom hele 1800-tallet slet Europeiske vitenskapsmenn med å forstå og ta metallet i bruk. Utfordringen kom av de samme egenskapene som vi i dag verdsetter metallet for. Nemlig metallets høye smelte-temperatur og høye motstandsdyktighet mot korrosjon. Vitenskapen manglet rett og slett verktøy til å jobbe med metallet. I århundreskifte 1800-1900-tallet fikk vi teknikker til å jobbe med platina og spesielt Art Deco retningen tok i bruk metallet i kombinasjon med hvite diamanter. Denne stil epoken er kjent for hvite smykker i stramt, arkitektonisk design.

Armbånd med quartz, platina og
diamanter, en av to som skuespiller Gloria
May Swanson kjøpte hos Cartier i 1932.
Disse ble hennes signatursmykker.

Bearbeide platina

Når du jobber med platina, er det viktig med god renslighet, så for ikke å blande filer og loddeunderlag. På samme måte som tinn kan tære seg inn i sølv og gull om det kommer i kontakt med metalle under hardloddin, vil platina bli ødelagt om det er spor av andre metaller under sveising, lodding eller anløping av platina. Bruker du samme filer og filnagelEn utbyttbar trekloss som er festet i buen på arbeidsbenken. Brukes til å støtte arbeidet under filing og saging., er det en høy sansynelighet at det kommer gull- og sølvspon på platinasmykket.Det kan det være en fordel å ha en egen arbeidsbenk for dette metallet. 

Ikke all gass kan benyttes i platinaarbeider. Selv om det er skjeldent i Norge, jobber noen gullsmeder med acetylen-oksygen brennere. En gassblanding mye brukt i sveisefaget og en populær blanding i USA. Acetylen er katastrofalt for platinametallet. Det forurenser legeringen med karbon som fører til en sprø og hard legering, som lett knekker. Det samme gjelder loddeunderlaget. Kullunderlag vil også avgi karbon til legeringen, det skal benyttes keramisk underlag beregnet på platinaarbeid. Disse tåler den ekstremt høye temperaturen platinaen trenger for å sveises eller loddes. 

Platina krever også lodderedskaper som tåler temperaturer på opp mot 2000ºC. Pinsetter og loddetenger i stål, vil kunne avgi mørke merker og titan vil kan smelte og forurense platinaen. Loddepinne laget av wolfram, som har en smeltetemperatur på 3422ºC er velegnet sammen med loddetenger med keramis tupper. Den høye arbeidstemperaturen skaper et skadelig lys for øynene, derfor er det nødvendig med sveisebriller for å ikke ødelegge synet.


Platina sveises på ekstreme temperaturer og krever korrekt øyebeskyttelse.
 

 Fakta om platinametallene

  • Den første prototypen på en meter var fra 1799 en platinastav som var, en meter. I 1889 ble den internasjonale standaren satt med en 90%platina 10% iridiumstav som måltes ved 0 ºC. Dette var standaren frem til 1960.
  • Platina er svært formbart og kan hamres til et ark bare 100 atomer tykt
  • Platina legering er nesten dobbelt så tung som 585 gull legering. Så for å lage samme smykke i platina, trenger du nesten to ganger vekten i platina.
  • Sør Afrika er den største produsenten av platina
  • Det trengs ca 10 tonn med råmalm for å utvinne en ounce (28,3 gr) ren platina
  • Platina metallene er blant de mest sjeldne metallene på jorden, mens det finnes rikelige forekomster på månen og i meteoritter.
  • Ved bruk, vil gull og sølvringer slites ned og bli tynnere i godset, mens platina, til tross for at det lett blir ripete, har en tendens til å flytte rundt på seg og ikke forsvinne fra smykket.
  • Platina betegnes som et «dødt» metall. det betyr at det har lite iller ingen hukommelse. Når en platina-klo legges over stenen blir den som regel liggende uten spenninger. Noe som gjør den takknemlig å fatte. 
Migrated