Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Ringdor og rigler

Ringdor og rigler er obligatoriske stålverktøy. De kommer i flere former med ulike funksjoner og brukes til alt fra å smi ringer runde til å lage øsken.

 

Ringdor benyttes til å bukkebøye tråd og plate opp plate og trå til ringskinner i kombinasjon med en nylonhammer. Etter at rinskinnen er loddet, bankes den rund og jevn ved å tre ringen over doren. I kombinasjon med en stålhammer som smihammeren, kan ringskinnen smis ut flere nr over ringdoren. Foruten ringdorer som har rund profil, finnes det ovale, hjerteformet,  firkantede og trekantede ringdorer, med avrundede og skarpe kanter. De varierer i mål, men stort sett går de fra Ø10mm til Ø22mm og er mellom 350mm og 400mm lange. Ringdoren kan også fåes i hardtre.

Fatningsrigel er en liten utgave av en ringdor. Den brukes til å banke sariefatninger i riktig form og størrelse. Fatningsriglene kommer i størrelser Ø1mm opp til der ringdoren fortsetter. Foruten fatningsrigler som har rund profil, finnes det ovale, firkantede og trekantede ringdorer, med avrundede og skarpe kanter.

Armringdor brukes til å bukke opp emner til armringer og å smi ut armringer. De kommer i flere størrelser og i runde og ovale profiler.  Armringdorene kan også fåes i hardtre.

 

En rigel er en metallstang som en rigler øsken på. Metalltråden strammes rundt og rundt som en spiral. Til slutt tas den av, og en sager langsmed spiralen for å få mange ringer i samme størrelse. Ringene kalles for øsken. På grunn av sagingen er de åpne og kan lukkes ved hjelp av tenger. En bør ha rigler i flere størrelser.  Du får kjøpt rigler løse og i sett med stenger fra 0,3mm og oppover. Flere produsenter selger også sett med rigler, mekanisme for å feste rigel og å sage øsknene.

Migrated