Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Hammere

Hammere er noe alle smeder bruker for å smi metallet. Med hammer og amboltstål-underlag ved smiing kan smeden forme de mest fantastiske gjenstander og former. 

Det er viktig å vedlikeholde de hammerne som brukes til å jobbe rett på metallet. Banen, den delen av hammeren som treffer metallet, skal være polert. Om det er merker og riper i den, vil det gi avtrykk i metallet. Det er ikke alltid produsentene innfrir kravene til en hammer, derfor vil det ofte være behov for å settes opp hammeren før den tas i bruk, ved å avrunde skarpe kanter og polere opp banen. Under finner du de vanligste hammerne. De har fått ulike navn av ulike mestere, og det er ikke sikkert alle er enige i de som brukes her.
 

Metallhammere, hammere som smir

 • Smihammer er en 400750 gram tung hammer med en flat hammerbane med en enten rund eller firkantet profil. På baksiden er det en rektangulær og avrundet bane. For å få forplantet slaget igjennom materialet, er det viktig å ha en kraftig hammer. Større materialtykkelse krever tyngre hammer. Metallet drives ut til alle retninger på grunn av den flate banen.
 • Kulehammer har to kuleformede baner og brukes først og fremst til å slå opp dobbeltkrummede former. Vi kaller det for å knopeForme en plate dobbeltkrum, f.eks. til en halvkule når metallplaten slås opp til en skål. Kulehammeren kommer i forskjellige størrelser og radier på banen.
 • Pennhammer eller oppdriver har to rektangulære, avrundede baner. Banens utforming vil drive metallet i to retninger (frem- og bakover) og brukes til å drive metallet fremover.
 • Planerhammer er lettere enn smihammeren. Den har to flate baner og brukes til å planere ut større smimerker og å stramme opp arbeidet over et motholdunderlag av stål som er tilpasset formen som smis eller planeres av stål.
 • Gullsmedhammer kalles også for nittehammer. Den er en allsidig liten hammer med en flat og en rektangulær bane. Hammeren veier rundt 80 gram og den brukes til nitting, planering og smiing av tynne emner.

 

Hammere som ikke smir

Når du bruker stålhammer på treunderlag, absorberer underlaget slaget og smieffekten forsvinner. Selv om underlaget er metall, vil vi motsatt heller ikke smi om hammeren er av et mykere materiale. Det kalles for å bukkebøye tråd og plate og knope når vi former metallet uten å smi det. Tradisjonelt har hammere med hoder av tre, horn og sammenrullet hud blitt brukt, men i dag har nylon og gummi overtatt for disse materialene.

 • Nylonhammer har plastbaner som ikke vil smi metallet. Det er verdt å merke seg at nylon er relativt hardt og vil kunne smi tynne sølvemner. Alternativt kan du bruke gummihammer. For å motvirke dobbeltslag, har noen typer nylonhammere stålkuler i hammerhodet som absorberer rekylentilbakeslag, f.eks. ved hamring (tilbakeslaget). Dette gir et dødt nedslag og forhindrer at hammeren spretter tilbake.
 • Plast/gummihammer har en fast plastbane og en myk gummibane. Den myke gummisiden brukes på tynne emner i myke legeringer. Det er for å forhindre at metallet smis og dermed mister tykkelse og strekkes lengre.
 • Hornhammer er en hammer med et stykke dyrehorn til hammerhode. Den brukes som en nylonhammer og ser unektelig ganske stilig ut.
 • Hudhammer har et hammerhode av sammenrullet dyrehud. Da den er mykere enn nylon og horn, brukes den som en gummihammer.
 • Trehammer er en liten treklubbe som brukes som en nylonhammer.

 

Andre hammere

 • Sisselørhammer har en bred og flat bane. Den brukes til å siselere og til å slå fattepunslen ved sariefatting. Dette er hammeren som brukes når du skal slå på stål, for ekesempel stålpunsleret jern som brukes i kombinasjon med en hammer til å forme metallet. Ofte en stålbolt som er polert på en kortside ved fatting. Da behøver du ikke å være redd for å få merker i hammerbanen. Den flate og brede banen gir god trefflate. Til tross for dette er det ikke en snekkerhammer. Til det er den for liten og lett og vil fort knekke i skaftet. Spiker kan også skade poleringen på banen.
 • Hammere med struktur brukes for å slå inn mønster i metallet som en dekorativ effekt. Det er å få kjøpt hammere med forskjellige overflater, men disse lages lett av gamle og utslitte hammere eller av en billig hammer.

 

Migrated