Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Opptrekking

Opptrekking er en teknikk som blir brukt til å lage store eller middels store gjenstander fra en enkel metallplate. 


For å kunne trekke opp et metallstykke må man bruke rett verktøy. Man kan bruke et butt horn på en amboltstål-underlag ved smiing eller en "trekkestav". En trekkestav er en enkelt tilpasset stålstav, den er skrådd og polert på enden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hammeren

Hammeren som brukes er en opptrekkshammer og en drivhammer. Begge disse har penner. Opptrekkshammeren har to; den ene er avrundet og blir brukt til å smi eller strekke metall, den andre har en flatere bane som blir brukt til opptrekking. Når opptrekkshammeren er ny kan denne flate banen ha skarpe kanter som må avrundes lett og poleres før bruk.

Det er også mulig å bruke en hard treklubbe som har blitt skrådd i front som pennen til opptrekkshammeren. Vær oppmerksom på at disse blir raskt slitt ned. En fin ting med å bruke treklubbe er at den ikke smir metallet som en stålhammer gjør, og vil derfor la metallet øke i tykkelse istedet for å strekke det ut.

 

 

Teknikken

Det er to metoder for opptrekking. Den første går ut på å slå metallet inn fra det stykket som skal være bunnen av produktet og i ring oppover kantene. Slik presses metallet gradvis inn til den formen som man ønsker. For å trekke opp en blank spennes ambolten eller metallstaven fast i en skrustikke slik at tuppen som skal jobbes med er ca i magehøyde. Tegn opp sirkler fra midten av blankenplateemnet som er sagd ut og regelmessig utover.

Legg blanken skrått mot den delen av metallstaven som skal brukes. Den innerste påtegnede ringen er tegnet på utsiden, det som blir undersiden av vasen, og skal ligge opp slik at det ikke har kontakt med staven under.  Partiet litt nedenfor streken er i kontakt med tuppen av staven og støtter seg til den. Bruk hammeren og slå metallet på streken ned til metallstaven under og snu på blanken. Gjenta dette med overlappender slag til det har blitt en "hylle" heile veien rundt blanken. Begynn på neste rekke rett over.

Før du starter på andre runde flytt blanken litt bak slik at den nye kanten på "hylla" ligger og hviler mot staven. Ved å fortsette på denne måten med å slå inn metallet, rotere og flytte bak ved endt runde, tvinges blanken inn i diameter og opp i høyden. Ikke slå inn diameteren for mye på hver runde. Har du har trukket blanken inn 12 mm når du kommer til toppen, så er det passe. Prøve å ikke ta inn mer enn dette, om du trekker opp gjenstanden for raskt vil kanten ende opp med å brette seg på toppen. 
 


Videoen viser prosessen fra en kg sølvbarre til en vase.

 

Den andre metoden er å starte i ytterkant av blanken og jobbe seg inn mot midten. Hold blanken fast med den ene hånden og bruk pennen på hammeren til å slå direkte mot kanten på gjenstanden. Altså mot kanten på det som var en plate. Bruk hammeren for å "stukebetegnelse på å pakke metallet sammen " kanten litt ned og inn i seg selv. Dette gjøres hver gang du har slått opp platen og før platen glødes. Når du har banket rundt hele kanten, så glødes blanken godt før hele prosessen gjentas til du har formen du ønsker. Så er det planering. Pass på underveis at at du ikke trekker kantene for langt inn og at formen ikke endrer seg får bølger.   

Migrated