Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Smykkesteiner

Smykkesteiner er steiner vi bruker til smykkene pa grunn av de vakre fargene og egenskapene disse har til å reflektere lys. Men det er ikke bare edle steniner som brukes, ofte vil steiner vi har naturlig rundt oss i naturen bli vakre bare de poleres opp. Da vil mønster og farger komme frem som vi ikke ser når steinene ligger de er i sin råe, naturlige form. 

 

Et eksempel på bruk av natursteiner, er smykkene til smykkedesigner Annegi Eide, som bruker lokale steiner hun finner i Vestfold-traktene. Disse sliper og polerer hun opp og bruker i sine kolleksjoner. Disse smykkene vil være unike på grunn av materialene hun bruker og har en sterk lokal identitet .

Halvedle og edle steiner

Steiner som omtales som edelsteiner, har en høy hardhet på Mohs skala. Betegnelsen edel brukes på samme måte som ved metaller, dvs at minaralet skal ha en viss motstandsdyktighet mot riper og slitasje. Felles for edelsteiner, er at de har en hardhet på over 7 på Mos skala, da finner vi gjerne mineraler som diamant, korund og spinell. Steiner som safirer og rubiner består av mineralet korund.

Steiner som ikke har edelsteinenes egenskaper,men som fortsatt brukes, kalles halvedle steiner, eller bare smykkesteiner. Steiner som peridot og ametyst brukes ofte i smykker, til tross for at de har en hardhet på 6,5 til 7. Det er ikke noe i veien for å bruke mykere steiner, men det kan være lurt å ta slitasje med i beregningen ved designet av smykker med halvedle steiner. Ringer som utsettes for mye slitasje, vil en hard stein egne seg mer, mens ved et anheng eller ørepynt, kan skjørere mineraler brukes.

Valg av innfatning kan også beskytte en stein. En solid kassefattning vil gi god beskyttelse til steinen fremfor en klofatning. 

 

Migrated