Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Sandstøp

Sandstøping er en av de eldste formene for metallstøping. Det går ut på å lage et avtrykk i formsand, som det så fylles flytende metall i. Det kan benyttes all slags metall, men det mest brukte legeringen er bronse. Bronseskulpturer er støpt ut i store sandformer, men også innen industrien brukes sandstøping. Ved produksjon av store båtpropeller, motorer til biler mm brukes denne teknikken fortsatt.


Vi bruker en spesiell type herdet sand som det er blandet olje i. Denne sanden kommer i forskjellige kvaliteter og finheter. Her er det pris som avgjør hvor god sanden er og igjen hvor bra resultatet blir. Sanden pakkes i solide todelte former med styrespor for å få nøyaktig samme plassering når vi lukker formene igjen.

Teknikken

1. Fyll den ene 1/2-delen av formen med sand. Det er viktig å pakke sanden godt, gjerne med en flat bred hammer eller et egnet trestykke.

2. Når formen er fylt opp og pakket godt, skrapes overflødig sand av med en linjal e.l. Nå er det viktig å drysse talkum over sanden, blås av så det ikke ligger klumper med talkum. Dette gjør vi for at vi skal kunne separere formen og at sanden ikke vulkaniserer seg.

3 Press mastermodellen ned i sanden. Det er viktig å ha en form med slipp, så vi får den ut igjen uten å ødelegge sanden.

4. Sett overdelen på, fyll med sand og pakk godt.

5. Nå skal formen deles og mastermodellen skal ut. Evntuelle skader som kan forekomme når mastermodellen tas ut, kan repareres ved å pakke sand på plass.

Støpeløp

Det er to ting som er viktig med tanke på innløpet til metallet. Det skal settes i modellens tykkeste del og skal helst ikke være særlig tynnere enn modellens tykkeste del. Det er en fordel om innløpet er kort. Dette for at metallet ikke stivner først i innløpet og ikke klarer å fylle modellen. I tillegg vil metallet krympeGi en gjenstand for stor gløding slik at den holder på å smelte. Overflaten på metallet begynner å trekke seg sammen og blir ujevn. litt når det stivner, et kraftig innløp vil da ettermate modellen ettersom den stivner. I verste fall kan modellen revne når den trekker seg sammen uten å få ettermating av metall fra ståpeløpet.

Evakuering av luft i støpeformen

Når metallet kommer inn i formen må luften vike plassen. Derfor lager vi kanaler som fører ut av formen for å gi luften fritt utløp. Spesielter det viktig å lage luftekanaler i deler av modellen som kan skape luftlommer, f.eks. innerst i en spiralform.

Smelting av metall

  • Tinn kan smeltes i en stålkjele på stekeplaten
  • Sølv og gull samt kobberlegeringer som bronse, messing og nysølvUedelt metall som ligner på sølv, gjerne brukt i sølvplett. En kobberlegering av 45-80 % kobber, 10-35 % sink og 5-45 % nikkel. Den kan også være tilsatt aluminium. Nysølv som brukes til gullsmedplett, må ha minimum 12 % nikkel. Nikkel er for øvrig allergifremkallende. Nysølv kalles også for alpakka. krever propanbrenner, smeltedigel og borax til å drysse over smelten for å rense og beskytte for oksygen.

Neil James viser sandstøp-teknikken


Her lager han formen.


Metallet smeltes og helles i formen.

 

 

Migrated