Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Ossa Sepia

Karakteristisk for smykker støpt i Ossa sepia skall er teksturen som kan hentes frem i skallet med en pensel (Ring av Mario Henrique ).

Ossa sepia er skallet fra en tiarmet blekksprut som også finnes i Norge. Du kan finne disse skallene langs strender eller kjøpe dem på apoteket, i dyrebutikker og hos leverandøren av gullsmedverktøy. Disse skallene har et hardt ytre og et porøst indre som er så mykt at det vil lage avtrykk hvis du setter en modell mellom de to halvdelene og presser de sammen.
 

Skal du lage avtrykk i skallet, gjelder samme prinsipp som ved sandstøp; at formen må ha slipp. Det betyr at du skal kunne presse formen ned i skallet og så ta det ut igjen. Du kan også skjære ut en form i skallet med en skalpell. Ossa sepia-skallet har en fin struktur i seg som kan fremheves ved å bruke en litt stiv pensel. Ved å børste overflaten kommer et bølgemønster fram, et mønster som kjennetegner mange smykker som er støpt på denne måten.

Teknikken

1. Velg et skall som er stort nok til å romme modellen, del skallet i to på langs.

2. Plane overflatene med et grovt smergelpapir. Det letteste er å legge papiret på et slett underlag og dra skallet over. De to halvdelene skal kunne ligge helt tett inntil hverandre.

3. Press modellen ned i skallet til halve modellen står over skallet, legg den andre delen av skallet over og press sammen delene.

4. Bruk sagen til å lage hakk i sidene på skallet, disse vil indikere at halvdelene står riktig ovenfor hverandre. Når du støper surrer du ståltrå rundt skallene i disse hakkene.

5. Del skallet og ta ut modellen. Nå tegner du støpeløpet med tusj og legger delene sammen igjen. Da vil tusjen sverte over og du vil se hvor støpeløpet skal skjæres ut i begge halvdelene.

6. Nå kan du bruke en pensel til å få frem strukturen i skallet. Ønsker du ikke dette, setter du delene bare sammen og surrer med ståltrå.

7. Sett skallet på et stabilt underlag, gjerne i en beholder som tåler varmen fra metallet om du skulle helle utenfor skallet.

8. Fyll opp formen til det nesten renner over, la metallet få kjøle seg i noen minutter før du åpner skallet og tar ut modellen. Ossa sepia er et organisk materiale og når metallet helles i formen, vil det begynne å brenne. Lukten minner om brent hår, så ha et godt avtrekk over arbeidsplassen.

 

Migrated