Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Filing og smergling

Filing er en teknikk som brukes for å få å stramme opp overflater og buer. Filteknikken brukes også til å tilpasse deler som skal monteres sammen.

Akkurat som ved saging er det viktig også her å bruke filnaggelen. Gjenstanden som skal files skal ha mest mulig støtte for å få best mulig resultat. Som regel bruker en så stor fil som mulig.

En stor overflate blir aldri flat når det brukes nålfil. Det er fordi filen treffer bare små deler av overflaten om gangen. I tillegg må filen passe til formen som skal files. Innsiden til en ring kan ikke files med en flatfil, da bør det brukes en fil som er rund eller halvrund, eller en tungefil. Likeledes; flate overflater skal ikke files med rundfil.

Når en filer bør en bruke hele lengden av filen og legge press på den når en skyver den frem, altså fra seg. Når filen blir trukket tilbake over produktet har den liten eller ingen virkning.

Teknikkene for å smergle er i grunnen lik filteknikkene, men motsettning til filer, vil smergelpapiret ta i alle retninger. Det du skal huske på når du smergler smykker med edelstener, er at slipemiddelet på smergelstikkene er langt hardere enn stål og vil kunne skade de fleste steinene, untatt diamant.

Migrated