
Gull er et av de første metallene menneskene har tatt i bruk og så tidlig som 5000 år fvt finner vi bruken av dette metallet hos Egypterne og Sumerene. Noe av grunnen er at gull kan finnes i sin naturlige, faste form, som små gullbiter og korn. Tidligste funn av gullsmykker i Norge er en bronsespenne med gullfolie datert tilbake til Bronsealderen, ca 900-700 fvt.
Teknisk data:
Latinsk navn: Aurum
Kjemisk symbolBilde, figur eller lignende som har en dypere mening.: Au
Smeltepunkt:1 064ºC
Tetthet: 19,32gr /m3
Hvor kommer gull fra?
Alt gullet som finnes på jorden ble formet for milliarder av år siden da første generasjonen kjempestjerner kolapset. I den ekstreme varmen og trykket som ble skap av disse supernovaene, ble lette grunnstoffer som helium og hydrogen "smidd" til tyngre stoffer, deriblandt gull. Disse skyene med forskjellige grunnstoffer kondenserte etterhvert og skapte nye stjerner og planeter, blandt annet Jorden.
Ca 80% av gull som utvinnes blir til smykker,
10% går til elektronikken og 7% blir mynter og medaljer.
De resterende 3% blir brukt innen dental.
Det er uvisst hva den totale mengden utvinnet gull utgjør på verdensbasis, det er i 2013 estimert av Thomson Reuters GFMS til å utgjøre 171 300 tonn. James Turk, grunnleggeren av Gold Money har estimert tallet til å være 155 244 tonn.
En annen instutisjon, Gold Standard Institute hevder at den totale mengden gullreserver og smykker vil utgjøre hele 2,5 millioner tonn. På bakgrunn av at menneskeheten har utvunnet gull i minst 6000 år, hvorav store mengder gull utvinnes illegalt eller hemmeligholdes, vil eksakte tall trolig ikke kunne oppdrives. Rundt 52 000 tonn gull skal fortsatt være mulig å utvinne i følge US Geological Survey. Norge har hatt en liten gullproduksjon, som regel som en biproduksjon ved kobberutvinning.
Legeringer
Gullet er det mykeste av alle metallene, så for å kunne bruke det til smykke legeres gull med andre metaller for å gi det mer holdbare egenskaper. Vanligste legeringsmetallene er sølv og kobber, og ved å variere andelen sølv/kobber kan fargen justeres. Mer kobber vil gi et rødere gull og mer sølv et lysere gull. For å få en hvit legering, som brukes til hvittgull smykker, legeres gullet med 15-20% palladium. Hvittgullsmykker blir som regel rhodinert, dvs at det legges på et lag rhodium, et platinametall for å gi smykke den hvitheten platinasmykker har.
Det finnes ingen regler for hva gullet legeres med, så lenge gullinnholdet er innenfor minstekravet som er 375 tusendeler fint gull. I Norge har gull med finhet 585 tusendeler vært det mest vanlige, mens Europa har 750 tusendeler vært mer populært. Selv om 585 gull ikke er like eksklusivt som 750 gull, har det egenskaper som gjør det mer egnet til f.eks ringer og tynne modeller siden legeringen er hardere og tåler mer slitasje enn 750.
Ametyst gull er en gull legering av gull og aluminium,
selv om fargen er interresant har den dessverre dårlige
bearbeidings egenskaper og sprekker lett.
Fakta om Gull
- 1 gram gull kan hamres ut til et ark på 1 km3 som er så tynt at lys vil skinne igjennom det
- Få kemikalier kan angripe gull, derfor kan et stykke gullarbeid ligge begravet i flere tusen år, for så å være like fint og skinnende etter en kvikk vask
- 75% av all gullproduksjonen har skjedd etter 1910
- Gull er svært sjeldent i forhold til diamanter
- En ounse (31 gram) gull kan trekkes til en trå på nesten 10 mil
- Havet inneholder en av verdens største gullforekomster, men konsentrasjonen er svært lav. En kubikk km vil inneholde ca 10-20 kg gull
- Gull antas å ha blitt til i en supernova, en stjerne som blir ustabile og kollapser. I varmen og trykket smis lette elementer til tyngre, som f.eks gull. Så eier du litt gull, har du en suvenir fra eksploderende sol
- Det eneste som kan løse opp gull er kongevann. Det består av en del salpetersyre og tre deler saltsyre.
- Ametystgull er en legering med ca 79% gull og 21% aluminium, Dette gir en lilla farge og gullet vil stemples 750. Sammensettningen gull/aluminium gir en svært hard og sprø legering, blir den brukt er det som fasettslipte biter som brukes som steiner i smykkene.
- Gull kan stemples med finheten 999, 916, 750, 585 og 375