Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Opprette og redigere innhold

Som registret bruker har du flere muligheter til å bidra med innhold på nettstedet. Du kan opprette og redigere wikisider, delta i diskusjoner i forumet, og registrere din egen blogg.

Wiki

Wikisider kan opprettes og redigeres av alle registrerte brukerne på et fag. Du finner en lenke for å «opprette en ny wikiside» nederst til høyre på alle wiki-sidene. For å redigere en eksisterende side, trykk på «Rediger»-knappen som du finner under overskriften når du er inne på den aktuelle siden. Du vil da bli sendt til en egen redigeringsside for artikler. Denne redigeringsiden er den samme uansett om du oppretter en ny side, eller redigerer en allerede eksisterende.

På redigeringsiden vil hovedinnholdet på siden vises inne i et tekstredigeringsvindu som fungerer mye på samme måte som Microsoft Word, Open Office og andre tekstbehandlere.

Du kan dra i nederste høyre hjørne i vinduet for å gjøre det større eller mindre. Øverst i tekstredigeringsvinduet vil du finne en rad knapper for fet tekst, kursiv, sett inn bilde og sett inn lenke. Hold musepekeren over de forskjellige knappene for en kort beskrivelse av hva de gjør.

For å begynne på et nytt avsnitt, trykk «Return». For å få et enkelt linjeskift, trykk «Shift + Return»

For å legge inn lenker i teksten, marker først ordet(ene) som skal fungere som lenke, og trykk så på «Sett inn / Rediger lenke». Hvis lenken skal gå til en intern side på fagportalen så trenger du bare å skrive inn det som står etter http://fagportal.gaidaros.no, f.eks. /interior/tekstil i URL- feltet. Siden vil automatisk vises i samme vindu. Hvis lenken skal gå til en ekstern side f.eks. http://vg.no, skriver du inn hele adressen i URL-feltet. Siden vil da automatisk åpnes i et nytt vindu.

Ett problem med redigering av tekster på nettet, er at hvis man kopierer tekst direkte fra tekstbehandlingsprogrammer, vil man ofte få med seg skjult formatering som ikke passer inn på nettsiden. Tekstbehandleren er derfor innstilt for å automatisk fjerne det meste av slik formatering når man limer inn tekst. Man kan også velge å fjerne all formatering ved å bruke knappen «Lim inn som ren tekst» når man kopierer tekst.

Du kan også laste opp bilder sammen med arikkelen din. Bildene vil automatisk bli skalert ned og beskjært til riktig størrelse. Du kan laste opp ett bilde som vil vises på toppen av artikkelen, og ett som vil vises på slutten av artikkelen, og du kan også skrive inn bildetekster til bildene.

Husk at du alltid må trykke på «Lagre»-knappen nederst etter at du er ferdig med å redigere siden, ellers vil alle endringene gå tapt når du forlater siden.

Når du lagrer endringer på wikisider vil disse lagres som en «revisjon» av siden, mens den originale teksten fremdeles vil ligge lagret i databasen. Dette betyr at det vil være mulig å tilbakestille teksten til den opprinnelige versjonen senere hvis dette skulle bli nødvendig.
 

Forum

For å starte en ny diskusjonstråd i forumet, trykk på lenken for «Opprett nytt emne» som vises under overskriften når du er inne i ett av forumene. Du kommer da til en redigeringsside som er lik den som er beskrevet for wikisider overnfor, og kan følge samme prosedyre.

For å legge inn en kommentar i eksisterende tråder, trykk på lenken «svar» under kommentaren, eller bruk feltet for kommentarer som ligger nederst på siden.

For å bli varsla på epost når noen svarer på kommentaren din, kryssa av for «Varsle meg når nye kommentarer er sendt inn» nederst på siden. Husk å trykk «Lagre» når du er ferdig med å skrive kommentaren din.
 

Blogg

Alle elever vil kunne registrere sin egen blogg som da vil vises på blogg-siden for hvert enkelt fag. For å registrere din blogg, trykk på lenken for «Registrer din blogg» som du finner nederst til høyre på bloggsiden. Hvis du allerede har registrert en blogg, kan du bruke denne lenken dersom du trenger å endre på informasjonen som du allerede har lagt inn om bloggen.

På siden for å opprette blogg, fyller du inn navnet på bloggen din og URL-en som bloggen kan ses på. Du kan også skrive en kort beskrivelse av bloggen. Hvis du fyller inn feltet for Nyhetsstrøm, vil innleggene i bloggene din også vises på blogg-siden for faget. Hvis du ikke vet URL-en for nyhetstrømmen fra bloggen din, må du sjekke dette med din blogg-leverandør.

Hvis klassen din har en felles blogg, kan dere be læreren deres om å registrere den for dere.
 

Lenker

På lenkesiden har du mulighet til å legge til nye lenker. Trykk på lenken for «Legg til ny lenke» som vises under overskriften på siden. Du kommer da til en redigeringsside der du må fylle ut lenketittel og URL. Du kan også velge hvilken gruppe som lenken skal vises under. Hvis du ikke finner en kategori som passer, kan du la dette feltet stå tomt. Lenken din vil da vises under gruppen «Annet». Det er også et valgfritt felt der du kan legge inn en kort beskrivelse av siden du lenker til.

Migrated